top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSMN

Er moet bewustwording op gang komen over energietransitie onder Marokkaanse Nederlanders

Op zondag 7 mei kwamen 35 vertegenwoordigers van lokake organisaties en andere sleutelpersonen op een SMN bijeenkomst bijeen om te praten over het belang van energietransitie. De aanwezigen constateerden dat er behoefte is aan toegankelijkere informatie en hulp. Bewustwording creëren is hard nodig zeggen de deelnemers. Als voortrekkers zien zij ook een belangrijke rol voor zichzelf om kwetsbare en afgehaakte huishoudens -die vaak in een oud en slecht geïsoleerd huis wonen- te bereiken en te helpen.


Bouchaib Saadane, voorzitter van SMN verwoordde dat als volgt:

“ De bijeenkomst is het begin van een gesprek in eigen kring. Hiermee geven wij het startsein voor hoe Marokkaanse Nederlanders beter geïnformeerd kunnen worden over het belang en de noodzaak van energiebesparing en verduurzaming.”

Op de bijeenkomst hebben Milieu Centraal, Stichting Pauw uit Rotterdam, Energietransitie Kanaleneiland en moskee Annour in Den Haag hun werk en initiatief aan het publiek gepresenteerd. De uitgewisselde kennis en adviezen moeten binnen de gemeenschap verder verspreid worden. SMN zal een voortrekkersrol vervullen in deze beweging. “Organiseer over een half jaar een vervolgbijeenkomst” gaf aan aantal deelnemers aan.

De aanwezigen hebben verder gewezen op het belang van samenwerken. De diverse (overheids)initiatieven en ondersteuningsmogelijkheden bieden aanknopingspunten om verbinding te maken met de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Benut elkaars kracht, zet de goede voorbeelden in de schijnwerpers en betrek Marokkaanse Nederlanders bij communicatiecampagnes aldus de deelnemers. Verder werd op 21 mei een webinar georganiseerd onder de titel: hoe verduurzaam ik mijn moskee?


Een belangrijk onderwerp, want steeds meer moskeeën willen duurzaam zijn en het energieverbruik verlagen. Daarin kiezen zij er niet alleen voor vanwege de klimaatproblematiek en de stijgende energiekosten, maar ook vanuit de overtuiging dat geloof en duurzaamheid samengaan. Hoe zorg je voor een duurzame en energiezuinige moskee? Welke stappen en maatregelen kun jij als moskeeorganisatie nemen? Welke obstakels kom je onderweg tegen? En waar kun je terecht voor advies en ondersteuning?

Onder leiding van Moustapha El Baroudi deelden Kacem Ziani van de Annour moskee in Den Haag en Tunahan Dundar van SIC moskee in Ridderkerk hun kennis en ervaring met het publiek.


Het webinar kun je hieronder terugkijken:


Het initiatief van SMN maakt deel uit van de Alliantie Inclusieve Energietransitie. Samen met andere landelijke migranten- en vluchtelingenorganisaties willen zij bewustwording over verduurzaming stimuleren en energiearmoede tegengaan. Zie ook: Tips om energie te besparen.




50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page